Potrebujeme:
- 600g špaldovej celozrnnej múky
- 400 - 450ml vlažnej vody
- 3 PL jablčného octu
- 40g čerstvého droždia
- 2 ČL soli
- 1 PL medu
- 100g nelúpaných konopných semienok
Príprava:
Špaldovú múku dáme do misy a posypeme soľou. V strede múky si vytvoríme priehlbinku, vlejeme do nej polovicu vody, nadrobíme droždie, pridáme med, ocot a premiešame s vodou. Potom pridáme zvyšok vody a vymiešame tuhé cesto. Nakoniec pridáme konopné semienka a premiešame. Cesto necháme kysnúť približne 15 minút. Potom ešte raz premiešame, položíme na papier na pečenie a pečieme pri 220 stupňoch asi 45 minút.
Zdravé raňajky sú základným predpokladom dobrého naštartovania Vášho metabolizmu. Určite ich nevynechávajte. Práve ráno máte príležitosť využiť aj kalorickejšie potraviny ako sú orechy a olejnaté semená. Správne zostavené raňajky by mali obsahovať celozrnné obilniny (ovsené vločky, celozrnný chlieb, celozrnné palacinky a pod.) a kvalitný tuk (napr. konopné semienka). Pri sladkej variante môžete pridávať ovocie, pri slanej surovú zeleninu.
Zdroj: Konopná kuchárka - Mudr. Alexandra Frolkovičová