Konopné otruby a nerozpustná vláknina v hrubom čreve

Kategórie
 
 
 
 
 

 

V článku Konopný proteín - zdroj kvalitných bielkovín sme si popísali ako vzniká konopný proteín. Ako ale vznikajú Konopné otruby a čo vlastne sú? Odpoveď nájdeme v procese získavania konopného proteínu a teda: po vylisovaní konopného oleja zo semien sa výlisok či tzv. koláč zomelie na celozrnnú múku. Preosievaním múky dostávame dve zložky. Jedna z nich je jemný konopný prášok – konopný proteín, druhá zložka je hrubá časť múky – vláknina. Táto hrubá zložka múky je tvorená pomletým obalom či šupkou konopného semienka a nazývame ju Konopné otruby. V súčasnosti je práve tejto zložky v našej strave zúfalo málo.

Konzumáciou konopných otrúb dostávame do seba nerozpustnú konopnú vlákninu. Nerozpustná vláknina je v našom tráviacom trakte úplný zázrak. Okrem toho že čistí hrubé črevo, absorbuje do seba aj toxické látky zo stravy a škodlivé metabolity vznikajúce pri trávení. Zabraňuje množeniu škodlivých mikroorganizmov ako napr. salmonelózy. Nenahraditeľný pomocník pri zápche, podporuje prirodzené vzťahy čriev alebo pri detoxikácií organizmu a chudnutí.

Dostatočný a pravidelný príjem vlákniny je prevenciou pred rakovinou hrubého čreva, srdcovo cievnymi ochoreniami alebo inými civilizačnými chorobami. Dospelý človek potrebuje cca 20g vlákniny denne.

Za tieto vlastnosti, konopné otruby vďačia 2/3 kvalitnej nerozpustnej vláknine, veľkému obsahu stopových prvkov ako železo, horčík, mangán, zinok, fosfor a meď ako aj veľmi dobrému zdroju vitamínu B9 - kyseliny listovej.

Ako sme si už vyššie povedali, konopné otruby nám dodávajú potrebné množstvo nerozpustnej vlákniny, ale v našom organizme sa nachádza aj rozpustná vláknina. Aký je medzi nimi rozdiel? Ktorá vláknina je lepšia?

Odpovede na tieto otázky sú veľmi jednoduché. Náš organizmus potrebuje obidva typy týchto vláknin, aj keď fungujú úplne inak. V dnešnej dobe viac poznáme alebo je populárnejšia hlavne rozpustná vláknina, aj keď o nej nemusíme hneď vedieť. Rozpustná vláknina prudko zväčšuje svoj objem už v tenkom čreve a tým vyvoláva pocit nasýtenia. Pre túto vlastnosť sa využíva hlavne ako súčasť diét na chudnutie, no nemá však také čistiace schopnosti ako nerozpustná vláknina. Rizikom rozpustnej vlákniny môže byť, že do seba absorbuje okrem vody aj potrebné minerály a vitamíny. Na vylučovanie stolice pôsobí ako piest.

Nerozpustná vláknina naopak jemne dráždi steny hrubého čreva a tým vyvoláva prirodzené peristaltické vzťahy. Čistenie hrubého čreva sa často krát prejaví v zlepšení pleti a pod. Je pre organizmus veľmi vhodné, aby bol príjem oboch typov vlákniny vyvážený.

Ako ich zaradiť do jedálnička?

Najjednoduchším spôsobom je zamiešanie 1-3 lyžíc konopných otrúb s teplou vodou a vypiť hocikedy, pred alebo po jedle. Takisto môžete pridať pár lyžíc múky pri pečení, zamiešať do muesli, jogurtu, kaše, pomazánky a pod. Extra vlákninová bomba napr. do ovocného alebo zeleninového šejku.

Nenahraditeľná pri infekčných ochoreniach tráviaceho traktu (ako napr. salmonelóza), konzumácií ťažkých jedál či alkoholu alebo pri podozrení na pokazené jedlo - má schopnosť absorbovať škodlivé látky a toxíny, teda pomáha odľahčiť organizmus aj pri takýchto problémoch či prehreškoch.

Pozor!!! - pri otrave jedlom, hubami alebo infekčnom ochorení musíte samozrejme vyhľadať lekára...!!!

 

Pridané: 07.12.2012

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia