Prečo sa konopný olej používa v produktoch osobnej starostlivosti?

Kategórie
 
 
 
 
 

Reťazec mastnej kyseliny (EFA)

Aj keď kozmetický priemysel uvádza, že nenasýtené alebo esenciálne mastné kyseliny (pozn. Essential Fatty Acids - EFA) sú prospešné pre pokožku, ale len EFA Alfa - Linolénová (ALA) či jej metabolit Gamma-linolénová kyselina (GLA) majú klinicky preukázané biochemické a terapeutické účinky na pokožku. Konopný olej obsahuje 50 % - 60 % kyseliny Lynolénovej a je jediný EFA olej ktorý obsahuje aj GLA. Pretože sa EFA profil oleja tak podobá prirodzeným lipidom ľudskej pokožke, konopný olej pôsobí okamžite na vysúšanie alebo opačne na odmastenie. Jeho schopnosť rýchlo hydratovať a udržiavať pokožku v kondícií ho predurčuje byť jednotkou na trhu s produktmi starostlivosti o pokožku.

Pokožka funguje ako bariéra, ktorá chráni telo pred nadmernou stratou vody, vniknutím cudzích látok a patogénov ako baktérií a vírusov. Optimálny stav pokožky sa vyznačuje vyrovnaným pomerom kožných lipidov a vlhkosti pokožky. Zdravie pokožky závisí hlavne na zadržiavaní vlhkosti v stratum corneum (najvrchnejšia vrstva epidermis). Oslabenie alebo zlyhanie tejto prirodzenej bariéry môže byť spôsobené slnečným žiarením, suchým prostredím, drsným (agresívnym) mydlom, poškodenie voľnými radikálmi alebo spomalením bunkového metabolizmu z dôvodu starnutia.

Štruktúra kože

Výsledkom je zmena zloženia lipidov v epiderme a znížená schopnosť udržiavania vlhkosti. Lipidy sú zložené z tukových substancií vrátane sterolov, voľných mastných kyselín a ceramidov. V chemickej terminológií, ceramidy sú triedou látok ktoré obsahujú rôzne poly - nenasýtené mastné kyseliny tvoriace až 18 % vrchnej lipofýlnej vrstvy stratum corneum. Ceramid 1, nájdený v Omega – 6 Linolénovej kyseline, má rozhodujúci význam pre kontrolu vlhkosti pokožky. Konopný olej vďaka svojmu výnimočnému EFA profilu, ktorý sa výrazne podobá prirodzeným lipidom pri lokálnej aplikácií dopĺňa pokožku týmito základnými zložkami, čím zvyšuje zadržiavanie vlhkosti.

Aminokyseliny, stavebný kameň proteínov, sa stali dôležitou zložkou pre výrobu kozmetických prípravkov. Bielkoviny používané v produktoch osobnej starostlivosti boli tradične derivované z kolagénu a keratínu. Nedávno však začal rásť dopyt po bielkovinách získavaných z rastlín. Konopné semienko v celku obsahuje okolo 23 % bielkovín. Konopný proteín obsahuje všetkých 20 aminokyselín – vrátane 9 esenciálnych aminokyselín – a má vysoký obsah dvoch síru obsahujúcich aminokyselín metionín a cysteín, ktoré sú zvyčajne nedostatočne zastúpené v rastlinných bielkovinách.

 


Prípravky na čistenie pokožky

Vzhľadom k tomu, že dermatológovia neodporúčajú používať mydlá na tvár, pleťová kozmetika na čistenie tváre je oveľa viac populárna ako pred rokmi ale očakáva sa, že bude obsahovať zložky ktoré tvárovú časť nielen očistia ale taktiež zlepšia jej celkový stav. Povrchovo aktívne látky na báze čistiacich prostriedkov a studené krémy sú najčastejšie typy pleťovej kozmetiky. Vzhľadom k vysokému podielu oleja ktorý obsahujú krémy sa používajú nielen na odstránenie make-upu, ale taktiež na hydratáciu pokožky. Ľahké oleje poskytujú pokožke potrebnú vlhkosť, preto sa používajú ako prísada v pleťovej kozmetike. Konopný olej vďaka vysokému obsahu esenciálny mastných kyselín (EFA) a výbornej roztierateľnosti je ideálnou zložkou do produktov na čistenie pokožky.

Produkty z konope - Citlivá pleť

 


Produkty na holenie

Hlavnou funkciou prípravkov na holenie je navlhčiť chĺpky a lubrikovať pokožku, tak aby holiaci strojček ľahko kĺzal po povrchu pokožky. Podráždenie je spôsobené odporom chĺpkov voči hrotu ostria. Olej z konopných semien pôsobí ako super premazávacie činidlo, rovnovážne zvyšuje mazivosť, čím bráni nadmernému vysúšaniu pokožky. Navyše okrem zvláčňujúceho a premasťujúceho efektu má taktiež schopnosť zadržiavať vlhkosť v pokožke.

 


Make – up

Rúž na pery je zďaleka najčastejšie používaným typom make-upu. Zvláčňujúci efekt rúžov je rozhodujúci pre ich jednoduchú aplikáciu a pocitové vlastnosti. Typicky, rúže obsahujú 60 – 70 % oleja, ktorý funguje ako zmäkčovadlo a zároveň ako rozpúšťadlo pre farbivo. Hoci už od dávna sa používa ricínový olej a minerálny olej ako rozpúšťadlo, sú veľmi viskózne a môžu spôsobiť rezistenciu pri aplikácii rúžu na pery. Zámenou určitej časti ricínového oleja konopným olejom v prípravku môže zvýšiť celkový pocit z nanášania rúžu a pohodlnú, hladkú aplikáciu, zvláčnenie a ochranu proti vysúšaniu pier z väčšiny bróm obsahujúcich rozpúšťadiel farbív.

Pleťový make-up sa používa na zakrytie nedokonalostí a pridanie farby pleti. Mnoho prípravkov dnes obsahuje hydratačnú zložku, ktorá pomáha stabilizovať pokožku. Pridaním konopného oleja do prípravkov zvyšuje pocitový komfort po aplikácií na pleť. V tekutých make-upoch, konopný olej pôsobí ako prostriedok pre prášok aby dlhšie zotrval na pokožke, zatiaľ čo pomáha pri roztierateľnosti a kontrole viskozity. Pretože sa jedná o ľahký, rafinovaný konopný olej je schopný preniknúť pokožkou a zanechať neokluzívny film a zanecháva zamatovo hebkú pokožku bez pocitu mastnoty.

 

 

...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia